Τρία προσφυγικά σωματεία (Ανόρθωση, Σαλαμίνα και Εθνικός Άχνας) ζητούν να κτίσει το κράτος τρία νέα ποδοσφαιρικά γήπεδα ή έστω να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό, αλλά ουδείς ήγειρε θέμα κατασκευής ενός κοινού γηπέδου και για τα τρία σωματεία όπως συνέβη και στην περίπτωση των τριών ομάδων της Λεμεσού, δηλαδή του Απόλλωνα, της ΑΕΛ και του Άρη.

Το εκτιμώμενο κόστος κυμαίνεται στα €54,8 εκατ., αλλά είναι άγνωστο το τελικό ποσόν αν ληφθεί υπόψη η περίπτωση των ομάδων της Λεμεσού που το κόστος αυξήθηκε κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια σε σχέση με την αρχική εκτίμηση.

Μιλώντας χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων Γιώργος Καράς ανέφερε, ότι με βάση τις μελέτες τις οποίες ανέθεσαν τα τρία σωματεία σε ειδικούς, η ανέγερση νέου κτηρίου της Ανόρθωσης θα κοστίσει €27 εκατ., το γήπεδο τη Νέας Σαλαμίνας €14 και το γήπεδο του Εθνικού Άχνας €13,8 εκατ.

Όπως είπε, η Αρχή ευνοεί την ανέγερση νέων γηπέδων αντί της αντισεισμικής αναβάθμισης και γενικά της συντήρησης των υφιστάμενων. Η λύση αυτή προκρίνεται, διότι αν δαπανηθούν χρήματα για αναβάθμιση των υφιστάμενων, το κόστος θα κυμανθεί στα €9 εκατ. και σε κάποιο στάδιο θα απαιτηθεί και πάλιν ανέγερση νέων σταδίων. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αναβάθμιση του υφιστάμενου γηπέδου της Ανόρθωσης θα κοστίσει €2,7 εκατ., της Νέας Σαλαμίνας €2,8 εκατ. και του Εθνικού Άχνας €,3,8 εκατ. Η αναβάθμιση θα καλύψει κυρίως τη στατική ενίσχυση των κερκίδων, τη δημιουργία νέων αποδυτηρίων /αποχωρητηρίων κοκ. Τόσο ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης, όσον και οι πρόεδροι των τριών σωματείων ήγειραν θέμα ασφάλειας των θεατών και τόνισαν την αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων αναβάθμισης των γηπέδων, εκτός και αν επιλεγεί η λύση της ανέγερση νέων σταδίων, την οποίαν και προκρίνουν.

Φτωχός συγγενής η Αμμόχωστος

Πάντως, ο πρόεδρος της Αρχής Αδειοδότησης, παρατήρησε πως η επαρχία Αμμοχώστου είναι η μόνη η οποία δεν έτυχε ανάλογης στήριξης που έτυχαν οι άλλες επαρχίες. Όπως είπε, ο ΚΟΑ διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο στην Πάφο το οποίο θα αναβαθμίσει, ενώ στη Λεμεσό, παράλληλα με την ανέγερση νέου γηπέδου, αναβαθμίζεται και το Τσίρειο στάδιο έναντι €3,5 εκατ. Όσον αφορά τη Λευκωσία, παρατήρησε, πως πέραν του ΓΣΠ υπάρχει και το Μακάρειο στάδιο, ενώ αναβαθμίστηκε και το γήπεδο της Δόξας Κατωκοπιάς έναντι €2,3 εκατ.

Εξάλλου, στη Λάρνακα η πολιτεία συνεισέφερε στην ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ.

Καθ’ οδόν οι μελέτες

Πάντως, όπως ελέχθη και από εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν έχουν παραληφθεί οποιεσδήποτε μελέτες που αφορούν στα γήπεδα των τριών προσφυγικών σωματείων (Ανόρθωση, Νέα Σαλαμίνα και Εθνικός Άχνας), ώστε να αρχίσει η εξέταση τους.

Το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει το κόστος των μελετών που ανατέθηκαν σε ειδικούς από τα τρία σωματεία κόστους €150.000, ενώ θα καταβληθούν και περίπου €450.000 για έργα που εκτελέστηκαν στα γήπεδα της Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας.